De Biesbosch

Sharing is caring!

De Biesbosch.

Afgelopen week weer eens naar de Biesbosch geweest, namelijk de Hooge Hof en de Deeneplaat  een gebied waar ik nog niet was geweest het was een mooie beleving met veel vogels al denk ik in het voorjaar dat het natuurlijk groener is maar ook veel meer vogels met planten en bloemen.

De Deeneplaat is het langste wandelpad (6 km) in de Brabantse Biesbosch en alleen over water te bereiken. Het is een prachtgebied en alleen de tocht er naar toe is al een avontuur op zich. In het gebied kun je dolen door vloedbossen, grienden en ruigten, mijmeren over waterpartijen, vogels bespieden in hun natuurlijke omgeving of, als je geluk hebt, worden verrast door een ree. Een ding is zeker, je zult (in welk jaargetijde ook) verbaast staan over de prachtige kleurschakeringen, een palet van tinten in een speciaal licht, zoals je dat alleen in de Biesbosch kan zien.

Biotoop
De Deeneplaat is een prachtig gevarieerd natuurgebied. Het ligt aan het Gat van de Noorderklip, een breed water op de Zuidwest punt van de Biesbosch. Het westelijke deel bestaat uit een ruig wilgenvloedbos. Het oostelijk gedeelte bestaat uit grienden die nog onderhouden worden zoals dat eeuwenlang is gedaan. Delen van het gebied lopen, bij hoge waterstanden, nog steeds onder water. Vandaar de naam wilgenvloedbos. Karakteristiek voor de Deeneplaat zijn de vletsloten. Via deze brede sloten werd met griendaken (lange platte schuiten) het rijshout afgevoerd. Verder liggen er nog veel zogenaamde klepduikers. IJzeren buizen met kleppen die ervoor zorgen dat het water bij eb uit de griend kan maar er bij vloed niet in.

Flora & fauna
Flora De Deeneplaat is één grote kruidentuin. Hoewel de brandnetel overheerst groeien er in totaal zo’n 130 soorten planten waaronder; valeriaan, look zonder look, groot hoefblad, wilgenroosje, spindotter, kaardebol en vogelmelk. De meest opvallende is de reuzenbalsemien. Deze soms wel 3 meter hoge plant is als enige in staat om de brandnetel tijdelijk te verdringen. Hij komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is ooit door iemand hier uitgezaaid. Sinds de sluiting van de Haringvliet in 1970 is ze sterk gaan overheersen, wat in augustus resulteert in een zee van paarse bloemen. De meest voorkomende wilgen in de grienden zijn de schietwilg, kraakwilg, amandelwilg en de Duitse dot. Op de dijken staan populieren die aangeplant zijn om het binnengebied en de dijken te beschermen tegen harde wind. Tegenwoordig wordt het westelijke deel van het gebied aan haar lot overgelaten. Daardoor hebben de vlier en andere loofboomsoorten ook een kans gekregen. Op de bomen groeien allerlei mossen en korstmossen. Fauna De rijke flora in het gebied trekt een groot aantal insecten aan waar vervolgens weer veel vogels op af komen. Enkele interessante vogels zijn de wielewaal, de grote bonte specht en gekraagde roodstaart. De naam Deeneplaat kan verwijzen naar de deen (een kleine zwanensoort) die zich hier vroeger verzamelde. Dat doen zwanen overigens nog steeds alleen zijn het nu geen deenen maar knobbelzwanen die in het voedselrijke gebied energie opdoen voor de trek naar het zuiden. Tenslotte leven er in het gebied naast konijnen en muizen (waaronder de zeldzame Noorse woelmuis) ook reeën en bevers. De laatste heeft er zelfs een burcht.

De polders Hooge Hof en Jantjesplaat zijn onderdeel van het project ‘Ruimte voor de Rivier – de Grote Noordwaard’. De polders zijn veranderd van polderland naar wetland. De grond die daarbij is vrijgekomen is gebruikt in de ‘Grote Noordwaard’ voor de aanleg van terpen en nieuwe kades. De Jantjesplaat en de Hooge hof hebben met hun nieuwe uiterlijk en karakter een enorme aantrekkingskracht op watervogels zoals de lepelaar en de grote zilverreiger en is ook al ontdekt door de grootste roofvogel van het Nationaal park; de zeearend. Recreatieve mogelijkheden zijn er volop!

Bron: Biesbosch nu en Staatsbosbeheer.

Geef een reactie